Karavan za klimu

Odgovorna modaRešenje

Odgovorna_Moda_Logo
Пусти видео запис

Isabel Kehe

Izbegavati Fast-fashion

Od davnina ljudi nose odeću da se zaštitie od hladnoće ili toplote. Sa intenziviranjem trgovinske razmene, odeća postaje sve lepša i dobija veliki značaj na društvenom planu. Danas igra veliku ulogu u našem životu.

Tržište tekstilne i modne industrije je drugo po rangu ekonomskih aktivnosti u svetu, odmah posle naftne industrije, dok je tekstilna i modna industrija treća po zagađivanju okoline, posle naftne i industrije papira. Veliki je potrošač sirovina, vode i energije i u velikoj meri utiče na proizvodnju gasova sa efektom staklene bašte, ne samo u toku procesa proizvodnje nego i tokom transporta i održavanja.

Svake godine se proizvedu milioni tona tekstila od kojih se 13,1 milion bace. Ekološka moda je danas osnovna preokupacija profesionalaca u oblasti tekstilne i modne industrije, lidera mišljenja, nosilaca projekata novih modnih tendencija, medija i široke publike.

Saznajte kako da obazrivije odaberete odeću i razne aksesoare i kako da ih pravilno održavate! Uvek pokušajte da ih popravite, prepravite ili reciklirate kada postanu pohabani. Na nama je da krenemo u akciju da bismo smanjili loš uticaj mode na životnu sredinu na našoj planeti.

Isabel Kehe je pionirka na polju etičke mode i već se 15 godina bori za ekološke pomake u tekstilnoj industriji, i radi na prosvećivanju kupaca. Inicirala je i organizovala prvi saljam etičke mode u Francuskoj « Ethical Fashion Show ». Tokom konferencije Ujedinjenih nacija za klimu COP21 2015. uspela je da mobiliše više od 1000 aktera u odevnoj i tekstilnoj sferi oko zajedničkog dogovora “ Promenite modu zbog klimе“.

Ova inicijativa je ponovljena na Konferenciji Ujedinjenih nacija COP22 u Marakešu, gde je kroz izložbu i radionicu okupila profesionalce iz ove oblasti oko povelje za ekološki odgovorniju modu. Od tada je organizovala brojne događaje i izložbe za drugačiju, ekološki zahtevniju i odgovornu modu.Umetnici upozoravaju

Lidija Georgijeva, po rođenju Makedonka, završila je studije u Parizu na Visokoj školi za primenjenu umetnost Duperré, zahvaljujući stipendiji Vlade Francuske i preporuci Kristijana Lakroa. Svoj modni brend osnovala je 1999. godine i predstavila svoje radove po modnim kućama francuskih kreatora u Francuskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Italiji, Japanu i Sjedinjenim Američkim Državama.  Inspirisane svetom luksuza i visoke mode, njene kreacije prožete su gracioznošću silueta dvadesetih godina prošlog veka kao i svetom muzike. Lidija Georgieva predaje dizajn na Univerzitetu Sveti Ćirilo i Metodije u Skoplju.

Lidija GeorgijevaPut ka etičkoj modi

Nenad Radujević je direktor i osnivač Fashion Studio, prve privatne modne agencije u bivšoj Jugoslaviji. Osnovao je takođe Belgrade Fashion Week, 1996. godine, koji predstavlja prvi projekat ovog tipa u istočnoj Evropi. Kroz ovaj projekat radi na pozicioniranju Beograda kao centra modnog stvaralaštva u regionu, kao i na promociji srpskih dizajnera u svetu. Nenad Radujević je i osnivač magazina FAAR koji od 2007. izlazi dva puta godišnje.

Nenad Radujević

Karavan_za_klimu_Logo

Karavan za klimu je projekat Francuskog instituta u Srbiji, koji su finansijski podržali EU delegacija i UNDP, a implementirao Centra za promociju nauke.