Karavan za klimu

PoljoprivredaRešenje

POLJOPRIVREDA
Пусти видео запис

Viridiana Alcántara Cervantes

Odlagati ugljenik pod zemljom

Poljoprivreda, a posebno obradivo zemljište, imaju ključnu ulogu u pogledu bezbednosti hrane i klimatskih promena.

Ljudske aktivnosti proizvode velike količine ugljen-dioksida, koji pojačava efekat staklene bašte i ubrzava klimatske promene. Svake godine, 30% ugljen-dioksida uzimaju biljke zahvaljujući fotosintezi. Kada biljke uvenu i istrule, živi organizmi u zemljištu pretvaraju ih u organsku materiju, suštinski važnu za ishranu ljudi pošto ona zadržava neophodne elemente za rast biljaka (vodu, azot, fosfor). Povećavanjem tog procenta ugljenika koji se zadržava u gornjim slojevima zemljišta, smanjio bi se procenat ugljen-dioksida u atmosferi.

Inicijativa pod nazivom „4 za 1000“, koju je pokrenula Francuska povodom Konferencije Ujedinjenih nacija o klimi (COP21), pokazuje da poljoprivreda može da donese konkretna rešenja vezana za izazov koji nameću klimatske promene suočavanjem sa istim u bezbednosti hrane kroz uspostavljanje poljoprivrednih praksi prilagođenih lokalnim uslovima poput: agro-ekologije, agrošumarstva, poljoprivrednih tehnika koje podržavaju konzervaciju, upravljanja poljoprivrednim pejzažima…

Viridiana Alcántara Cervantes radi u Federalnoj kancelariji za poljoprivredu i ishranu u Nemačkoj u odeljenju za međunarodnu saradnju i svetsku sigurnost hrane i aktivno podržava Izvršni sekretarijat Inicijative 4 za 1000. Doktor je prirodnih nauka i bavi se temama povezanim sa skadištenjem ugljen dioksida pod zemljom. Radila je u Partnerstvu za zemljište Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija-FAO, kao stručnjak za zemljište i vodu 2017. godine. U Institutu Thunen od 2013. do 2017. radila je kao član istraživačkog tima za pametnu poljoprivredu u borbi protiv klimatskih promena.Baviti se baštovanstvom u urbanim sredinama

Direktorka Ama Centra, centra za negu čoveka i prirode, neprotafibilnog udruženja građana za razvoj i sprovođenje inovativnih programa za održivi razvoj, zaštitu životne sredine i organske poljoprivrede. Osnovni ciljevi ovog udruženja su poboljšanje kvaliteta života u zajednici,  obrazovanje u oblasti održivog razvoja i ekologije, organske poljoprivrede, kao i razvoj ruralne sredine.

Katarina Milenković

Karavan_za_klimu_Logo

Karavan za klimu je projekat Francuskog instituta u Srbiji, koji su finansijski podržali EU delegacija i UNDP, a implementirao Centra za promociju nauke.