Karavan za klimu

Učešće građanaRešenje

Učešće_Građana_Logo
Пусти видео запис

Elen Brian

Uključiti građane

Uključivanje ili „pridruživanje aktera grada procesima rešavanja pitanja koja se njih tiču, kao i implementacija njihovih rešenja” je pristup koji se razvija u svim gradovima sveta. Osmišljavanje teritorijalnog projekta više nije rezultat odvojenog razmišljanja između dve vrste aktera (onih koji odlučuju i onih koji sprovode u delo), već se širi na sve zainteresovane strane.

Participativni pristupi se tiču različitih vrsta projekata, bilo da je u pitanju izgradnja teritorijalnog projekta za manje-više dug period, ili izrada dokumenta strateškog planiranja, ili uključivanje budućeg stanovništva u koncipiranje projekta uređenja prostora ili njegovo direktnije povezivanje sa upravljanjem gradom.

Kako koristiti participativne pristupe u odgovoru  na izazove klimatskih promena?

Elen Brian se bavi resursima vezanim za klimatske promene. Diplomirala je na Institutu za političke studije u Lilu (Institut d’Etudes Politiques). Zaposlena je u Informativnom centru o održivom razvoju (CERDD Centre Ressource du Développement Durable) od 2010. godine.

Učestvuje u debatama na temu klimatskih promena i energije. Njena glavna zaduženja su objedinjavanje i slanje informacija regionalnim akterima, promocija dobre prakse ili organizacija terenskih poseta.Razviti osećaj za odgovornost

Olivera Kolarić ima zvanje profesora biologije i zaposlena je u OŠ “ Brana Pavlovic “ Konjuh, OŠ “ Žabare”, OŠ “ Stanislav Binicki “ Jasika. Član je Radne grupe za implementaciju lokalnog plana ekološkog obrazovanja Grada Kruševca i  autor više stručnih radova iz oblasti ekologije. Saradnik je Centra za stručno usavršavanje Kruševac i Naučnog kluba Kruševac  u okviru promocije nauke kod mladih.

Olivera KolarićNaučiti deci Šta je ekologija

Daliborka Živković je zaposlena u Predškolskoj  ustanovi ,,Nata Veljković“, ima zvanja prof.razredne nastave, akademski naziv master vaspitača i akademski naziv magistra nauka. Savetnik-spoljni saradnik je pri Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i spoljni saradnik Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Član je Radne grupe za ekološko obrazovanje grada Krusevca. Autor i koautor je više stručnih radova iz oblasti ekološkog obrazovanja.

Daliborka Živković

Karavan_za_klimu_Logo

Karavan za klimu je projekat Francuskog instituta u Srbiji, koji su finansijski podržali EU delegacija i UNDP, a implementirao Centra za promociju nauke.