Karavan za klimu

Vladavina biodiverzitetaResursi

Predavanje dr Rankovića : Ka dobu zrelosti? Međunarodna vladavina biodiverziteta na putu ka konvenciji COP15

Karavan za klimu, projekat koji su pokrenuli Francuski institut u Srbiji i Centar za promociju nauke, uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj zaustavio se u Istraživačkoj stanici Petnica! Tim povodom, francuski istraživač Aleksandar Rankovic, održao je predavanje pred studentima Mastera iz ekološke politike Univerziteta u Beogradu, kao i studentima, polaznicima Istraživačke stanice Petnica.

Prezentacija dr Rankovića dala je prikaz izazova i trenutnog stanja međunarodne vladavine biodiverziteta. Podsetio je da je ona u jednom trenutku bila prekretnica dok se zemlje pripremaju da usvoje novi okvirni tekst na Konferenciji o biološkoj raznovrsnosti COP15 koja će se održati u Kini 2021. Pozvao je na jačanje kolektivne odgovornosti u toj oblasti, kao i na veću angažovanost građanskog društva u zaštiti biodiverziteta

 Biografija Doktora Rankovica:

Aleksandar Ranković ima doktorat iz ekologije Univerziteta Sorbona kao i diplomu iz međunarodnihodnosa prestižne francuske škole Sciences Po. Njegova istraživanja iz ekologije prevashodno su usmerena na interakciju između zemljišta-biljke-atmosfere u urbanim ekosistemima regiona grada Pariza, sa drvećem i zemljištem ulica Pariza kao glavnim temama proučavanja. Njegovi trenutni radovi odnose se na izradu i sprovođenje međunarodnih politika o biodiverzitetu i klimatskim promenama, kao i na mobilizaciju nauka kada su  pitanju ove teme. Godine 2015. bio je gostujući istraživačprograma Nauka, tehnologija i društvo škole Harvard Kennedy School. On je i istraživač Instituta za održivi razvoj i međunarodne odnose (Iddri), u Parizu, gde rukovodi aktivnostima koje su vezane za Konvenciju o biološkoj raznolikosti COP15. Kao predavač na Sciences Po školi, on je i koautor  ʺAtlasa antropocenaʺ  (Izdavač Sciences Po, 2019.)

Loader Loading...
EAD Logo Predugo?

Reload Ponovo učitaj dokument
| Otvoriti Otvori u novom prozoru
Karavan_za_klimu_Logo

Karavan za klimu je projekat Francuskog instituta u Srbiji, koji su finansijski podržali EU delegacija i UNDP, a implementirao Centra za promociju nauke.